Vorig jaar las ik in een tweet dat een bakkerij in Schotland (mèt houtoven) ‘elderflower sourdough’ had gebakken. Dat wilde ik ook wel maken, maar bij ons was de vlier toen inmiddels uitgebloeid. Fietsend naar huis zag ik deze week de enorme vlierstruiken weer in bloei staan en moest ik weer denken aan de elderflour sourdough.
Daarom zijn Marlies en ik gewapend met een mand en schaar op de fiets gestapt en hebben in de directe omgeving de mooiste bloemen uit de struiken geknipt tot we een flinke mand vol met vlierbloesem hadden. De bloemen vervolgens kort afgeknipt (er mogen geen steeltjes meer aan zitten, dan wordt het bitter), gespoeld en vervolgens in een grote pan met kokend water gedaan. Het water weer terug tot tegen de kook aan gebracht, nu 24 uur wachten en dan de bloesem er uit zeven. Het resultaat is een enorme pan vlierbloesemthee (een kleine 5 liter…).
Vrijdag op de gebruikelijke wijze de poolish gemaakt met gewoon water. Zaterdag het deeg gezet voor de broden en nu het water uit het recept vervangen door de (inmiddels koude) ‘vlierbloesemthee’. Verder op de normale wijze verwerkt tot een mooi deeg met een heerlijke bloemengeur.
Een bloesembrood mag er natuurlijk ook wel anders uitzien, dus heb ik me even uitgeleefd met verschillende bloemvormen. De bloem van 6 bolletjes deeg (links) is toch wel mijn favoriet boven het stervormige bloembrood (rechts), alhoewel de bladeren daar mooier loskwamen van het brood.
Resultaat was een mooie verzameling brood, want naast het vlierbloesembrood ook gewone tartines gebakken (waarbij de batard met vlecht wel heel mooi is geworden) en roggerozijnenbrood. Bij elkaar een indrukwekkende 18 broden!
De oplettende lezer zal gezien hebben dat in mijn oven geen 18 broden passen (12 lukt net). Doordat we de avond tevoren pizza hebben gebakken in de oven, was deze nu optimaal ‘opgeladen’ en kon ik verschillende batches brood na elkaar bakken. Als ik had gewild had ik nog wel vier uur lang taarten en koek kunnen bakken na het brood, maar omwille van onze weegschaal heb ik het gelaten bij een rijstevlaai…