Lekker luxe brood, prachtig op de ontbijttafel!
Ingredienten
- 13 gr gist (instant)
- 360 ml lauwe melk
- 340 gr broodbloem
- 340 gr gewone bloem
- 40 gr suiker
- 15 gr zout
- 85 gr zachte roomboter
Werkwijze
Meng de ingredienten tot het deeg een bal vormt en werk er de boter doorheen. Kneed het deeg 8-10 minuten, totdat er een goede glutenstructuur is gevormd (als je een klein stukje deeg kan uitrekken tot een dun vliesje, de window-pane test).
Laat het deeg in een uur tot dubbele omvang rijzen.
Sla het deeg even door, maak een platte schijf en laat dit in plastic gewikkeld een half uur in de koelkast liggen. Hiermee rem je het rijsproces iets af, waardoor je meer tijd hebt een goede vlecht te maken.
We zijn gewend te vlechten met drie strengen, maar je kunt een vlechtbrood maken met één tot wel negen strengen deeg. Youtube staat vol met instructie filmpjes. Het brood dat ik heb gemaakt is een vlecht van 6 strengen. Daarvoor ga je als volgt te werk:
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 6 gelijke stukken
- Bel elk van de stukken licht op en laat even rusten
- Rol uit tot een streng van ca 35 cm en zorg dat de streng in het midden wat dikker is dan aan de punten
- Leg de strengen aan de bovenkant tegen elkaar en knijp voorzichtig vast
- Leg vervolgens streng 6 helemaal naar links en streng 1 (nu streng 2) helemaal naar rechts.
- Leg nu (de nieuwe) streng 1 over 2 en 3
- Neem streng 5 en leg die over alle strengen heen, zodat dit de nieuwe streng 1 wordt
- Leg nu streng 6 over streng 5 en 4
- Neem streng 2 en leg deze over alle strengen heen zodat dit de nieuwe streng 6 wordt
- Herhaal vanaf stap 6.
Glaceer de vlecht met een losgeslagen ei en laat in ongeveer een uur in omvang verdubbelen. Glaceer dan nogmaals en bak het brood in 25 minuten gaar bij een temperatuur van 205oC