Een paar weken geleden heb ik mijn eerste zuurdesem gemaakt: een cultuur van gist die van nature aan tarwe en rogge korrels zit. Volkorenmeel van een biologische molen met een beetje water op het aanrecht, elke dag een keer voeren en uiteindelijk gaat het papje pruttelen. De gisten hebben het dan naar hun zin. Er staat nu een ‘moederdeeg’ in de koelkast, die ik op donderdag lekker voer zodat ik vrijdag een nieuw deegje kan maken (en de rest weer als moederdeeg in de koelkast bewaar). Nu is het zoeken naar het goede recept, want het bakt en smaakt toch anders dan met droge gist gemaakt. Voor een belangrijk deel komt dit door de lange rijstijden, want zo’n natuurlijke gistcultuur werkt niet zo snel.
Vorige week stokbroden gebakken. Prima gerezen, maar eigenlijk te zoet om met iets hartigs te eten. Deze week iets anders geprobeerd: Sourdough Deluxe (van www.thefreshloaf.com). Prachtige broden geworden, maar toch weer net wat te zoet. Heb ik tenminste een goede reden om volgende weekweer een nieuwe poging te wagen ;-)!