Heerlijk: ‘snachts in de koelkast rijzen en dan ‘smorgens voor het ontbijt afbakken…
Ingredienten
- 10 gr gist (5 gr bij verlengde rijs in de koelkast)
- 240 ml water
- 10 gr zout
- 40 gr honing
- 285 gr zuurdesemstarter
- 540 gr bloem
Werkwijze
- Maak een desemstarter door ca 50 gr desem te mengen met 120 gr bloem en 120 gr water. Laat 8-24 uur ontwikkelen bij kamertemperatuur. Gebruik meel ipv bloem als je een bruine variant wilt maken.
- Meng in een kom de starter met water, gist, zout en honing.
- Meng er de bloem door
- Kneed 8 minuten in de machine of ca 11 minuten met de hand
- Laat 2 uur afgedekt rijzen op een warme plek
- Vorm tot een bol en plaats in een rijsmandje
- Laat in ca. 45 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld als je gelijk gaat afbakken of plaats in de koelkast om de volgende dag af te bakken.
- Afbakken bij 220 oC, spray water om stoom te vormen gedurende de eerste 2 minuten. Zet na 10 minuten de ovendeur op een kier om de stoom te laten ontsnappen. Bak in totaal ca. 40 minuten.