Als sinterklaas het land heeft verlaten dan richten de gedachten zich op de kerstbaksels. Meestal begint dat met het bakken van een paar proefstollen. Vorig jaar was daarbij het recept van Cees Holtkamp als beste uit de bus gekomen.
Dit jaar daarom het recept van Holtkamp vergeleken met een ander populair recept: de kerststol van Janneke Vreugdenhil; zij levert culinaire bijdragen aan het NRC en heeft dit recept uit een lange familietraditie ongewijzigd overgenomen. De vulling van beide broden gelijk gehouden en volgens elk van de recepten het deeg bereid.
Het deeg van de familie Vreugdelhil was wat natter, waardoor het een iets platter en in mijn ogen minder mooi resultaat opleverde (rechts op de foto). Bij de smaaktest (drie juryleden) kwam de Vreugdenhil stol als lekkerste uit de bus. Vooral de structuur (zacht) gaf daarbij de doorslag. De koekkruiden hadden voor mij niet gehoeven, dus die laat ik weg.
Volgend jaar een nieuwe test; wie heeft suggesties voor een waardige opponent?