Afgelopen dinsdag zijn er opnamen gemaakt voor het kookprogramma van de lokale omroep Anna Paulowna, met de toepasselijke naam ‘pot-au-feu’ (frans voor ‘pot aan het vuur’).Mijn schoonvader is de cameraman en vond het een goed idee om in hun kookprogramma eens iets met mijn houtoven te doen.
Op het programma stond ‘boeuf bourgignon’; een stoofschotel met rundvlees (dat is dus ook een pot-au-feu). Zowel de kok Casper als ikzelf hadden nog niet eerder in de houtoven een stoofschotel bereid; maar zolang de oven maar heet is zou het natuurlijk moeten lukken. Zelf zorgde ik voor authentiek Frans landbrood (met paté fermentee); een prima combinatie.
Het ging zelfs uitstekend. De oven was heter dan een htk-oven, de stoofschotel daardoor een half uur eerder gaar. Schotel eruit, brood erin (deze keer met het vuur nog in de oven) en twintig minuten later smullen geblazen.
Klik hier om het filmpje te bekijken.
De stoofpot na een uurtje in de oven. Normaal staat er minstens anderhalf uur voor, maar nu was hij -waarschijnlijk door de grote hitte- al binnen een uurtje gaar. Mocht best langer duren, want tijdens dat uur rook het geweldig in de tuin.