Tja, ik kan het niet laten; een nieuw speeltje. Liep vorig jaar tijdens de vakantie al erg te zoeken naar iets om een oven van te maken, zodat ik ook op de camping broodjes kon bakken. Nu heb ik het gevonden: een Dutch oven! Het is een gietijzeren pan die je met hete kooltjes uit het kampvuur, of, en dat is op de camping makkelijker, met briketten stookt.
Komt mooi uit dat ik bijna jarig was; gelijk op mijn verlanglijstje gezet, en gekregen!
Voordat je met zo’n gietijzeren pan kunt beginnen, moet je eerst ‘seasonen’, oftewel inbranden met een dun laagje olie. Eerst dunnetjes invetten, daarna in de oven bij 250 oC, een uur lang. Eventueel een aantal keren herhalen. Het resultaat is een glimmend zwarte pan, met een anti-aanbak laag vergelijkbaar met een tefal laag.
Dan eindelijk bakken. Eerst de briketten laten gloeien (zoals bij de BBQ), dan de oven voorverwarmen en tenslotte het deeg erin en afbakken. Afhankelijk of je bakt of braad doe je meer briketten op het deksel. Bij bakken heb je vooral veel hete lucht in de oven nodig, dus gaan de meeste briketten in het deksel.
Dan even geduld hebben. Elke 10-15 minuten even de pan met de klok mee draaien (en het deksel er tegenin) om te zorgen dat de kooltjes niet voor ‘hotspots’ zorgen. Daardoor zou het brood kunnen verbranden. Dit keer was dit het resultaat:
Dit brood ziet er prachtig uit. Wij hebben sinds dit jaar ook een Do en hebben er op de camping om de twee dagen brood mee gebakken, maar ook hele maaltijden en appeltaart. Ik ben recepten aan het lezen op het internet . Omdat alles in ounces, pounds en pints gerekend wordt, ben ik de maten en temperatuur om aan het zetten naar het metriek stelsel. Een heel werk, maar wel leuk.
Ik heb ook een Dutch Oven.
In het boek dat ik erbij kreeg stond inderdaad in de oven op 250°.
Maar dat was een Amerikaans boek.
En daar gebruiken ze Fahrenheit, in plaats van Celcius…
Omgerekend is dat dacht ik ca 175° C.
(Heb ik het nou verkeerd..?)
Ook zag ik iemand op internet die spek bakte, en het vet ervan gebruikte om de DO te seasonen.
Daarna nog insmeren met plantaardige olie.