Mijn schoonvader is in zijn jonge jaren bakker geweest en help mij regelmatig bij het bakken de laatste tijd. Eén van de eerste baksels die we samen hebben geprobeerd zijn gevulde koeken. Het recept van banketbakker Holtkamp leverde helaas niet het resultaat waar we op hoopten: te droog, te hard. Ook het recept van Rudolph van Veen leverde de volgende keer niet de gevulde koeken die we zochten. Daarom zocht mijn schoonvader eens in zijn oude bakkersschriftjes en vond dit recept dat hij zo’n 50 jaar geleden voor het laatst maakte. Op het eerste oog wat bijzonder, maar het resultaat mag er zijn. Geweldige gevulde koeken, zoals gevulde koeken horen te smaken. En als je het red om ze een paar dagen in een afgesloten trommel te laten liggen, dan smaken ze nog beter!
Ingredienten
- 250 g basterd suiker
- 250 g roomboter
- 500 g zeeuwse bloem
- 125 g roompoeder
- 1 ei
- 15 g bakpoeder (koolzuur in het orginele recept)
- 5 g zout
- iets water om het deeg niet te droog te laten zijn(mondjesmaat)
- 300 g amandelspijs
- ei om te bestrijken
- halve amandelen ter garnering
Werkwijze
Meng de boter met de suiker en het zout en werk er de helft van het ei door. Meng bloem met de roompoeder en het bakpoeder en werk dit door het botermengsel. Wrijf tot een egaal en glad deeg. Verpak dit deeg in plastic en laat tenminste een uur in de koelkast rusten.
Slap het spijs af met de rest van het ei en eventueel wat citroensap zodat het spuitbaar wordt.
Rol het deeg uit tot een dikte van ca 2 mm.en steek er met een koeksteker rondjes uit van 8-10 cm. Leg de deegplakjes op een ingevet bakblik en spuit er in het midden een bultje amandelspijs op. Steek vervolgens nog eens plakjes uit (zelfde grootte of iets groter) en dek hiermee de spijs af. Voorzichtig aandrukken en bestrijken met ei. Leg op elke koek 3 of 5 halve amandelen en strijk vlak voor het afbakken nog eens af.
Bak de koeken in een voorverwarmde oven bij een temperatuur van 200 oC in ca 15 minuten gaar en goudbruin.
Ziet er erg lekker uit. Wil ze graag maken. Maar wat bedoel je met roompoeder en waar kan ik dat kopen?
Jolanda, dat is gele roompoeder (soort puddingpoeder). Ik vind het niet lekker om room van te maken, maar je kunt het op veel andere manieren gebruiken. Zo vervang ik bij moscovisch altijd een klein deel vd bloem door roompoeder. En nu blijk je er dus ook gevulde koeken mee te kunnen maken! Het is te koop bij de horeca groothandel, maar ik heb het laatst ook bij de AH gezien tussen de bakspullen. Succes!
Deze zien er echt klassiek uit. Ze lijken op die uit de winkel maar ik weet zeker dat ze een stuk lekkerder zijn!
ik zou ze graag willen maken. Maar kan het recept niet afdrukken. Moet ik inloggen?
Neehoor, Inge, je zou moeten kunnen printen met de print-functie van je browser (bij mij werkt dat). Als dat niet lukt kan je de tekst even kopieren naar een tekstbestand in Word of Notepad om dan te printen. Ik hoop dat het je lukt, succes!
Het recept lijkt mij heerlijk. Is roompoeder
Custardpoeder?
Lijkt mij een heerlijk recept, ga het zeker maken
Kan ik in plaats van roompoeder custardpoeder
gebruiken?
Volgens https://heelhollandbakt.omroepmax.nl/extra/vraagbaak/ kun je custardpoeder gebruiken ipv roompoeder.
Dat zal zeker ook werken! Vaak wordt ook gewoon maizena toegevoegd; ook het hoofdbestanddeel van custardpoeder. Het extra vanillesmaakje maakt het natuurlijk nog beter!