Een heerlijk en smaakvol witbrood op basis van zuurdesem
Ingredienten
- 330 gr desemstarter
- 210 gr water
- 3 el melkpoeder
- 1 el citroensap
- 40 gr aardappelmeel
- 520 gr bloem
- 40 gr volkorenmeel
- 2 el suiker
- 3 el margarine
- 2 tl zout
Desemstarter
Maak de dag van tevoren een starter door 30 gr desem, 150 gr bloem en 150 gr water tot een slap deeg te mengen. Laat afgedekt bij kamertemperatuur ca. 12 uur staan tot de starter duidelijk actief is (belletjes en wat in volume toegenomen).
Werkwijze
Kneed de ingredienten 20 minuten. Laat afgedekt en bij kamertemperatuur rijzen tot het volume is verdubbeld (dit kan een paar uur duren). Vorm het deeg tot de gewenste vorm (in deegmandje, tussen doeken of in een blik) en laat rijzen tot het volume weer is verdubbeld. Ook nu kan dit weer enkele uren duren. Als je smorgens wilt ontbijten maak dan het deeg in de avond en laat de laatste rijs in de nacht plaatsvinden op een koele plaats (ca 10 oC). ‘Smorgens kan je het brood dan gelijk afbakken.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 200 oC, gedurende 30-40 minuten.
Recept aangepast van The Fresh Loaf.