De oven wordt omsloten door een dikke isolerende laag vermiculiet zodat alle warmte binnen blijft en niets verloren gaat. Daarom wordt er, voordat de betonnen ovenvloer gestort kan worden, eerst een isolerende ondervloer gestort. 6 delen vermiculiet met 1 deel cement, dus een soort beton maar dan vele malen lichter. Het vermiculiet heb ik voor een prikkie van marktplaats, en heeft al een vorig leven geleid als isolatie van een open haard in Enschede.
Zoals je kunt zien is er in de tussentijd flink gebouwd aan de onderbouw van de oven. Deze is vanaf de borstwering opgetrokken van betonblokken (overblijfsel van een tuinopruiming in Veenendaal…). Als basis voor de opbouw liggen er lewisplaten op de betonblokken, waarop een dun laagje (3 cm) beton is gestort. Het vermiculiet is namelijk niet star genoeg om in combinatie met de lewisplaten een zelfdragende constructie te vormen.
Rechtsonder zie je een klein vierkant gat in de borstwering van de oven. Dat is de opening van de asopvang. Voor de ingang van de oven komt een sleuf in de vloer, waarlangs de hete kooltjes in de asopvang worden geschoven. Daarvoor is een muurtje gebouwd, zo’n 20 cm achter de voorwand van de oven. In deze ruimte is de vloer iets verhoogd zodat als de opvang vol is, de afgekoelde as en kooltjes via dit gat in een bak of schop geschoven kunnen worden.