Smaakt geweldig, echt Fries suikerbrood!
75 gram boter
500 gram bloem
1 tl zout
1½ deciliter melk
25 gram verse gist (10-12 gram droog = 1 eetlepel engelse maat)
3 eetlepels gembernat
2 eieren
1 theelepel kaneel
100 gram kandijsuiker (Welkoop heeft suikerkorrels)
suiker.
Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen.
Zeef het bloem met het zout boven een kom.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in. Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door.
Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker. Doe het deeg erin en laat het 15 minuten narijzen (kort rijzen geeft een traditioneel stevig brood; langer rijzen geeft zeer luchtig brood).
Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker.
Bak in een voorverwarmde oven (200° C) in 30 minuten gaar en bruin.