Lekkerder en zachter dan die van de warme bakker 😉
Ingredienten
Voor 9 melkbollen:
- 1 tl gist
- 1 el kristalsuiker
- 375 gr bloem (evt 1 fijngemalen tablet vit C)
- 240 gr melk
- 25 gr roomboter
- 7 gr zout
Werkwijze
alles goed mengen, 10 minuten rusten en vervolgens 20 minuten kneden.
ca. 1 uur 1e rijs in de kom
8 bolletjes van ca 85 gram maken; opbollen tot mooie kadetten.
ca. 1 uur op de plaat laten rijzen, na ca. 10 minuten met ei bestrijken
afbakkkken bij 250oC, 6-8 minuten (door de hoge temperatuur vormt zich snel een korstje waardoor het vocht binnen blijft. Bij het afkoelen zal het vocht de korst weer zacht maken).
Heerlijk!
Variatie’s
- Rozijnenbollen:
Kneed gewelde rozijnen (na de kneedperiode) door het deeg. Gebruik hiervoor evenveel rozijnen als dat er bloem is gebruikt (100% bloemgewicht). Natuurlijk kan je naar smaak ook nog citroenrasp of kaneel toevoegen. Gebruik je kaneel, neem dan ook wat extra gist want kaneel remt de gistwerking een beetje. - Bruine bollen:
Vervang de helft van de bloem door volkorenmeel en 10% extra vocht en 1/4 theelepel extra gist toevoegen
PS. Naar een recept van Bakkerswereld.org
Ja, ze waren echt heerlijk hoor!!
Maarja…nu ze eenmaal goed lukken maak je ze niet meer he… hebben wij even pech…
groetjes, Marlies
Ik zal er vanavond weer een paar bakken hoor! 😀