De meeste baksels de afgelopen maand waren het blijkbaar waard in het fotoboek te eindigen; er is immers weinig in het blog beland. Afgelopen weekend heb ik veel gebakken. Qua smaak is alles meer dan gelukt, maar het bakken in de houtoven blijft toch een uitdaging.
Naar een recept van @houtoven_bakker heb ik een speltbrood gemaakt. Eerst een voordeeg met zuurdesem en speltmeel en tegelijkertijd een soaker van volkorenmeel met water klaargezet. Na ruim 12uur is het voordeeg actief genoeg om een deeg van te maken. Omdat er in de houtoven ruimte genoeg is, gelijk maar een deegje gedraaid voor frans notenbrood (met pate fermente, gerijpt deeg – deze keer uit de vriezer -). Van beide degen vervolgens 2 broodjes gemaakt.
De oven ruim 2.5 uur gestookt, flink dweilen en een half uurtje bij laten komen. In totaal de oven 3x gedweild om de vloer snel af te laten koelen. Mijn koepel koelt namelijk sneller af dan de vloerd, zodat de broden -of- mooi bruin worden maar aan de onderkant verbranden -of- een prachtige onderkant hebben maar aan de bovenkant bleek blijven. Nu kies ik meestal de veilige kant (een bleke korst smaakt tenslotte altijd beter dan een verkoolde korst), maar het is qua uiterlijk nog ver van het perfecte brood (zoals ik al zei; de smaak zit al dicht bij dat perfecte brood).
Snel maar weer eens proberen, nog meer dweilen en hopen op mooie bruine broden. En als iemand een tip heeft;ik houd me aanbevolen!
Ps. Het beetje bruine kleur dat je ziet komt omdat ik De broden de laatste 10 minuten nog even op de kop in de oven heb gelegd…
Ik zou minder dweilen en de temperatuur meten op de bakvloer zelf ;D. Koop een simpele thermometer van de blokker ;-D.
Oh ja.. want immers met dweilen koel je namelijk door de stoom ook de koepel af…
Herken het probleem. Je kan ook een deel van de vloer af laten koelen tijdens het stoken door het vuur opzij te schuiven. Dan kan je op die plek geen brood bakken maar hou je wel de koepel heet terwijl de vloer Afkoelt.