Als mijn baksels mooie plaatjes opleveren, dan krijgen ze meestal wel een plekje op deze site. Maar heel soms zijn mijn baksels zo snel op dat er geen tijd is om ze op de foto te zetten. En, tja helaas, soms lukken ze ook niet helemaal en dan heb ik er liever ook maar geen foto van… ;-). Toch leek het me leuk om jullie mee te laten delen in mijn bakavonturen, dus vandaar deze bak-blog.
Elke vrijdagavond sta ik in mijn kleine bakkerijtje om broodjes te bakken voor het weekend. Meestal zijn dat bruine puntjes of kadetten, maar een enkele keer probeer ik weer eens croissantjes. Met nadruk op proberen, want echt goede croissants zijn er nog niet uitgekomen. Voorheen gebruikte ik een recept van de gebroeders Roux (een geweldig patisserieboek overigens), maar die wilden nooit echt goed lukken.
Daarom maar nu maar eens een ander recept geprobeerd. In het banketbakkersboek van Cees Holtkamp stond ook een recept voor croissants. Hoeveelheid water aangepast (ik heb een vroege druk, en daar staan nogal wat foutjes in) en een mooi deegje gedraaid. verder een gemakkelijk recept: twee keer toeren met een koelkastperiode van een uur ertussen, dan in driehoekjes snijden en oprollen. Nog anderhalf uur rijzen en toen afgebakken.
Het resultaat: prachtige croissants, met een heerlijke geur en lekker knapperig. Bij het ontbijt waren ze nog steeds vrij knapperig, maar is er voor de binnenkant nog steeds ruimte voor verb etering: geen laagjes, maar een losse structuur van een soort luxebrood. Nog steeds lekker, maar komt niet in de buurt van de heerlijke croissants die we nog geen 6 weken geleden in frankrijk aten. Binnenkort nog maar eens een poging wagen…
Leuk croissants! Ik heb gemerkt dat vaker vouwen (ik doe het uiteindelijk 4 of 5 keer) het grote verschil maakt in de laagjes… Maar mijn eerste keer was op zich best goed, maar ook verre van perfect 😉
Goed plan, ga ik zeker eens doen Bjorn!